Z počátku školního roku 2024/2025 se, během počínajícího deštivého podzimu, zúčastnili naši nejmladší žáci programu Podzim na dědině ve Skanzenu Strážnice. V pondělí dne 23. 9. 2024 se zúčastnili žáci 2. ročníku a v úterý 24. 9. 2024 program absolvovali žáci obou 1. ročníků.
Exkurze byla rozdělena do několika částí. Nejprve žáci viděli tradiční vyorávání brambor na poli pomocí koňské síly a pluhu. Měli tu možnost brambory pomoci posbírat do tradičních plechových „kýblů“. Dále se odebrali ke stanovišti, kde rozeznávali různé plodiny, rostoucí na poli, např. slunečnici či řepu krmnou a červenou, šošovičku apod.
Dále se žáci za pedagogického dozoru odebrali do stodoly, kde sídlili myslivci. Zde byla pro žáky připravena „poznávačka“ trofejí. Z obrázků rozpoznávali drobné šelmy, všežravce, býložravce, drobného ptactvo a dravce, kteří se nachází v bezprostřední blízkosti jejich domovů.
Žáci měli tu možnost vyzkoušet si lámání lnu s výkladem podle pohádky „Jak krtek ke kalhotkám přišel“ a odebrali se do stavení, kde jim byl poskytnut výklad o hodech a jejích zvyklostech. Žáci se zde také od dvou babiček dozvěděli o využití kukuřice a mohli si vyzkoušet oddělování zrna od klasů.
Cesta pokračovala k obydlí, kde se strouhalo a šlapalo zelí. Seznámili se procesem kvašení zelí a mohli jej ochutnat v surovém stavu. V dalším domku mohli žáci vidět využití dýně. Zavařování, sušení semínek a prohlédnout si zařízení kuchyně a kuchyňské prostředky našich prababiček. Žáci se přesunuli ven, kde dva milí „chasníci“ vařili brambory ve slupce, krájeli je a sypali solí. A jelikož už našim účastníkům kručelo v bříškách, tak tento prostý pokrm s radostí uvítali.
Velkou zajímavostí byla návštěva vodního mlýna. Zde si mohli žáci prohlédnout interní prostory s výkladem a názornou ukázkou. Viděli, jak funguje celý proces mletí obilí. Pan mlynář rozemlel obilí také ručně, pomocí mlýnských kamenů a poté také mechanicky ve velké násypce, odkud se sypala jak hrubá, tak jemná mouka.
Nesmíme zapomenout na prohlídku světnice s nízkým stropem, kde dvě hospodyňky připravovaly tradiční sladký pokrm z bramborového těsta. Byly to tzv. patenty, které se smaží na plotně bez sádla, mažou se povidly a sypou rozemletým mákem a cukrem. Zde proběhla také ochutnávka tohoto lahodného tradičního pokrmu.
Dále se žáci přesunuli ke stanovišti, kde si ve dvojici vyzkoušeli řezání polínek obloukovou pilou. Na památku si odnesli odřezky dřeva. Seznámili se také s pilou břichatkou, u které se měřili a byla delší než všichni žáci.
V předposlední části prohlídky žáci vešli do domku, kde je čekalo poznávání plodů podzimu. Žáci rozeznávali ovoce, zeleninu, ale také byliny. Byli velmi úspěšní, až na některé druhy vše pojmenovali. Proto byli velmi pochváleni za své znalosti. Největším zážitkem byla na závěr pro žáky jízda na voze taženém krávou, která uzavřela prohlídku skanzenu.
Po celou dobu nás doprovázeli milí průvodci. Počasí během obou dnů vyšlo s minimálními dešťovými přeháňkami. Žáci i pedagogové byli nadšeni z náplně výletu. Do Skanzenu ve Strážnici se určitě vrátíme na další bohatě připravený program, zaměřený na dané roční období, zvyky a tradice, které jej specifikují.